Ratovi zvijezda: Amerikanci se žale da im satelite ometaju Rusi i Kinezi!

Kina ubrzano razvija nove tehnologije i do kraja desetljeća bi mogla prestići Sjedinjene Države kao vodeću svemirsku silu u svijetu

Glavni general američkih svemirskih snaga rekao je da su američki sateliti u visokoj orbiti pod stalnim napadom Kine i Rusije te dodao da bi Kina uskoro mogla nadmašiti SAD u svemirskoj utrci. General svemirskih snaga David Thompson rekao je za Washington Post da prijetnje američkim satelitima rastu te da je to zapravo evolucija aktivnosti koja se događa već duže vrijeme.

Thompson je rekao da Rusija i Kina napadaju američke satelite koristeći nekinetičke alate koji ne uzrokuju fizičku štetu, ali provode cyber napade te koriste lasere i radiofrekventne ometače na satelitima. Kasnije je dodao da bi SAD trebale uzvratiti istim metodama, dok stručnjaci upozoravaju da bi bilo kakva daljnja šteta povećala broj svemirskih krhotina i na kraju stvorila strukturu nalik barijeri koja bi mogla zarobiti čovječanstvo.

Govoreći o svemirskoj utrci, Thompson je istaknuo da Kina ubrzano razvija nove tehnologije i da bi do kraja desetljeća mogla prestići Sjedinjene Države kao vodeću svemirsku silu u svijetu, ako se SAD ne prilagodi. Rekao je: “Kina postavlja operativne sustave nevjerojatnom brzinom i već sada je ispred Rusije. Mi smo još uvijek najbolji na svijetu, u smislu sposobnosti, ali oni brzo sustižu naše korake”.

U srpnju 2020. ruska svemirska agencija Roscosmos provela je test svemirskog protusatelitskog oružja. Izvještaj Pentagona ističe da Kina razvija rakete i elektroničko oružje koje bi moglo ciljati satelite koji orbitiraju.