Kinezi manipuliraju vremenom: Prije proslave izazvali su kišu da očisti zrak!

Ova metoda je korištena za političke i druge značajne događaje, uključujući Olimpijske igre 2008., summit APEC-a 2014., kao i parade za Dan državnosti...

Kineske meteorološke vlasti uspješno su kontrolirale vrijeme uoči velike političke proslave ranije ove godine, prema studiji sveučilišta u Pekingu, a kako piše The Guardian.

Kineska Komunistička partija obilježila je 1. srpnja stogodišnjicu postojanja velikim proslavama uključujući desetke tisuća ljudi na ceremoniji na Trgu Tiananmen u Pekingu, a istraživački rad sa Sveučilišta Tsinghua navodi da je opsežna operacija zasijavanja oblaka nekoliko sati prije osigurala vedro nebo i nisko zagađenje zraka.

Kineska vlada entuzijastični je zagovornik tehnologije zasijavanja oblaka, trošeći milijarde dolara na napore da manipulira vremenom kako bi zaštitila poljoprivredne regije ili poboljšala značajne događaje od Olimpijskih igara 2008. godine.

Cloud-seeding je tehnika promjene vremena u koj se dodaju kemikalije poput malih čestica srebrnog jodida u oblake, uzrokujući da se kapljice vode skupljaju oko njih i povećavaju mogućnost oborina.

Proslava stote obljetnice suočila se s onim što je list South China Morning Post  navodno nazvao izazovima bez presedana, uključujući neočekivano povećanje onečišćujućih tvari u zraku. Zaustavljene su tvornice u danima prije događaja, ali slab protok zraka znači da se onečišćenje nije raspršilo.

U radu, objavljenom u recenziranom časopisu Environmental Science i pod vodstvom profesora znanosti o okolišu Wanga Cana navodi se da je dvosatna operacija zasijavanja oblaka pokrenuta uoči ceremonije, a stanovnici obližnjih planinskih regija izvijestili su da su vidjeli ispaljene rakete u nebo 30. lipnja. List navodi da rakete nose srebrni jod u nebo kako bi potaknule padaline.

Rezultirajuća umjetna kiša smanjila je razinu PM2,5 onečišćujućih tvari u zraku za više od dvije trećine i poboljšala indeks kvalitete zraka (temeljen na standardima Svjetske zdravstvene organizacije), s umjerenog na dobro.

Prošle godine Peking je najavio planove za proširenje svog eksperimentalnog programa promjene vremena na područje 1,5 puta veće od Indije – 5,5 milijuna četvornih kilometara – prekriveno umjetnom kišom ili snijegom. Državno vijeće je priopćilo da želi imati razvijen sustav za modificiranje vremena do 2025., uključujući još pola milijuna četvornih kilometara s tehnologijama za suzbijanje tuče.

Ova metoda je korištena za političke i druge značajne događaje, uključujući Olimpijske igre 2008., summit APEC-a 2014., kao i parade za Dan državnosti… Manipuliranje vremenom istražuju i Rusi te Amerikanci.