Pronašli su ga: Olupina paloga britanskog zrakoplova F-35 izvučena je iz Mediterana!

Ministarstvo obrane Velike Britanije priopćilo je kako su ostaci uspješno pronađeni, čime je prestala bojazan da bi slučaj mogao postati sigurnosni rizik

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da je pronađena olupina F-35B Joint Strike Fightera Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, koji se prošlog mjeseca srušio u Sredozemno more ubrzo nakon polijetanja s nosača zrakoplova Kraljevske mornarice HMS Queen Elizabeth. Uspješno lociranje ostataka zrakoplova i njihovo vađenje bilo je glavni prioritet s obzirom na operativne sigurnosne rizike koji bi nastali da je bilo koji dio zrakoplova pao u ruke neke druge zemlje, Rusije naprimjer.

Za ovu operaciju bila su potrebna dva tjedna, prvo da se olupina locira na morskom dnu, a zatim još tjedan dana da se uspješno izvuče na površinu.

Bez obzira na uzrok nesreće, zrakoplovni ostaci sada su sigurno ponovno u rukama vlade Velike Britanije. Ostaci F-35 bilo koje vrste mogli su biti nevjerojatan obavjštajni ulov s nepresušnim vrelom informacija.

Rusija je sa svojom flotom podmornica za specijalne misije, kao i dubokomorskim spasilačkim brodom Yantar te sa svojom vrlo aktivnom prisutnošću na Mediteranu bila zemlja koja je najvjerojatnije imala i sredstva i priliku da pokuša prva doći do zrakoplova. Upravo tu zabrinutost isticali su i britanski dužnosnici.

Sada kada je olupina zrakoplova pronađena, britanski istražitelji možda će moći u potpunosti utvrditi okolnosti nesreće.