Gdje se u Europi automobili najviše kradu? Hrvatska na ovoj listi stoji odlično!

Prema Confused.com, svaki sat ukradeno je 19 automobila u Italiji

Gdje su lopovi najaktivniji? Britanski portal za Confused usporedio je učestalost krađa automobila u 35 europskih zemalja od 2011. do 2019. godine. 

Treba reći da je učestalost krađa izračunata u odnosu na broj stanovnika (krađe na 100.000 stanovnika), a ne u odnosu na broj vozila. Prema Destatisu, u prosjeku 569 od 1000 ljudi u EU posjeduje automobil (od 2019.); Međutim, u nekim zemljama EU stopa posjedovanja automobila znatno je niža.

Krađe automobila u europskoj usporedbi
Ipak, usporedba pokazuje u kojim zemljama jće vlasnici najvjerojatnije biti žrtva krađe automobila. Italija je zauzela neslavno prvo mjesto s 276 ukradenih automobila na 100.000 stanovnika. U Italiji je gustoća vozila po stanovniku nešto veća nego u Njemačkoj, ali uzimajući i to u obzir, stopa krađa je impresivna. Prema Confused.com, svaki sat ukradeno je 19 automobila u Italiji. Češka Republika, Švedska, Francuska i Grčka također su među prvih 5. Najmanji broj krađa automobila je u Danskoj (pet krađa na 100.000 stanovnika), a odmah do Danske su Lihtenštajn, Hrvatska i Slovenija s niskim brojem krađa.