Električni automobili: Sirovine za baterije su ograničene i nazire se problem!

Za 36 milijuna novih e-automobila 2030. bit će potrebno 1300 gigawata kapaciteta baterija, ali otkrivene rezerve kobalta dovoljne su samo za 11 godina

Planirana je velika ekspanzija električnih automobila u Europi, Americi, Kini… Sve je više ljudi na Zemlji, potrebe za prijevozom također rastu, a što je sa sirovinama? Ništa, odnosno u budućnosti bi odgovor mogao biti ništa, ako se ovako nastavi. Porast proizvodnje električnih automobila nosi i potrebu za novim materijalima od kojih su konstruirane baterije. Sirovine kao što su kobalt, litij i grafit bitne su u proizvodnji baterija za električne automobile, ali njihova količina nije neograničena.

Opskrba autoindustrije s više od 20 važnih sirovina vrlo je kritična, prema studiji njemačkog Instituta der Deutschen Wirtschaft (IW).

Isporuka kobalta, litija i grafita, važnih za baterije za e-automobile, rizična je aktivnost. Za 36 milijuna novih e-automobila 2030. bit će potrebno 1300 gigawata kapaciteta baterija, ali otkrivene rezerve kobalta dovoljne su samo za 11 godina. Naravno, znanstvenici u budućnosti mogu dizajnirati baterije bez kobalta… Drugo rješenje je recikliranje baterije i materijala, ali očigledno će trebati razmišljati i u trećem, četvrtom, petom…, rješenju. Odgovora zasad nema.