Potraga duga 25 godina: Napokon je pronađen ukradeni Aston Martin DB5 Jamesa Bonda!

Iz Art Recovery Internationala poručuju osobi u čijim je rukama auto da ga preda na vrijeme...

Razni Bondovi uspjevali su nas desetljećima uvjeriti da se mogu nositi sa svim vrstama prijetnji na Zemlji pa čak i u bliskom svemiru, ali s kradljivcima automobila je malo teže. Uglavnom, trebalo je čak 25 godina da se locira Aston Martin DB5 iz 1963. s kojim je Sean Connery jurio u filmovima Goldfinger i Thunderball. On je nestao devedesetih godina prošlog stoljeća iz jednog hangara na Floridi i od tada mu se zametnuo svaki trag. Sve do sada kada ga je pronašao Art Recovery International, o čemu javlja britanski The Telegraph. 

Tvrtka specijalizirana za ukradene ili izgubljene umjetnine i vrijedne stvarčice pronašla je sportsku kupe na Srednjem istoku, ali nije otkrila točnu lokaciju. Spominje se samo originalni broj karoserije No. DP216/1 što potvrđuje da se radi o Aston Martinu iz navedenih filmova, odnosno da nije riječ o jednoj od dvije replike koje su proizvedene za potrebe reklamnih kampanja za filmove.

Prije nego što je automobil prodan prvom vlasniku Gavinu Keyzaru, Aston Martin je uklonio sve gadgete ugrađene za potrebe snimanja filma. No Keyzar je samoinicijativno vratio sve špijunske uređaje, a potom je, nakon nekog vremena, prodao vozilo draguljaru iz Utaha Richardu Losseu,. Sljedeći vlasnik bio je Anthony V. Pugliese III, koji je auto kupio na dražbi 1986. godine za samo 250.000 dolara te ga je iznajmljivao eventima posvećenima filmskom serijalu o tajnom agentu. DB5 je ukraden Puglieseu 1997. godine. Osiguravajuća kuća isplatila mu je 4.2 milijuna dolara i ponudila javnosti još 100 tisuća dolara za informaciju o automobilu.

Iz Art Recovery Internationala poručuju osobi u čijim je rukama auto da ga preda na vrijeme, prije nego što poduzmu daljnje akcije. Procjenjuje se da ovaj Aston Martin sada vrijedi oko 25 milijuna dolara.