Još malo čudnih pravila u svijetu: U jednoj državi morate paziti koliko krumpira prevozite, a u drugoj prati vozila u svom dvorištu!

Ako nosite naočale ili kontaktne leće i vozite se u Španjolskoj, Portugalu ili Švicarskoj, ne zaboravite uzeti rezervni par koji ćete ponijeti sa sobom

Voziti previše krumpira u prtljažniku automobila možda ne izgleda kao nešto zbog čega bi netko mogao zaraditi kaznu, ali to je slučaj u Australiji, te predstavlja samo jedan primjer od nekih potpuno bizarnih pravila koja vrijede za automobile i njihove vlasnike diljem svijeta, piše express.co.uk. Pogledjate popis endemskih prometnih pravila, možemo ih nazvati i čudnima, ali neka od njih su racionalna i pomažu u povećanju prometne sigurnosti.

Australija – Spomenuti zakon o krumpiru rezultat je Zakona o marketingu  krumpira donesenog 1946. godine, koji sprječava vozače da prevoze više od 50 kg – osim ako nisu članovi udruge Potato Marketing Corporation. Što je, da se razumijemo, malo vjerojatno.

Cipar – Nemojte doći u iskušenje posegnuti za paketićem bombona na dugoj vožnji po Cipru, pa čak ni za gutljajem vode. U zemlji je zabranjeno jesti i piti dok vozite, dapače, obje ruke moraju cijelo vrijeme biti na volanu, a svjetla moraju biti upaljena. U suprotnom, ako ne možete bez hrane i pića, pripremite 85 eura

Francuska – S obzirom na količinu vina po kojoj su Francuzi poznati, to možda i nije iznenađenje, ali svi francuski automobilisti su po zakonu dužni držati neiskorišteni alkometar u automobilu cijelo vrijeme. Premda je tako od 2013., ne izriču se kazne za nepostojanje istih.

Njemačka – U Njemačkoj je nezakonito ostati bez goriva na autocesti. Kazna je oko 70 eura.

Mongolija – Ispravna strana ceste za vožnju je desna. To bi bilo u redu, da u Mongoliji nije slučaj da gotovo polovica automobila na cesti ima upravljač na na toj strani. Kaos je riječ koja opisuje mongolski promet. Sad se razmišlja o zabrani uvoza vozila s upravljačem na desnoj strani

Španjolska – U Španjolskoj je nošenje slušalica tijekom vožnje protuzakonito, čak i ako razgovarate koristeći hands-free pribor.

Rusija – Iako je u Rusiji obavezno da vozači moraju čuvati svoje registarske pločice od blata, glasine da ostatak automobila ne smije biti prljav su mit. Ipak, mit je toliko raširen da su neki policajci uhvaćeni kako uzimaju mito od vozača koji su se zaustavili jer im automobil nije bio dovoljno čist.

Švicarska – Ljudima je zabranjeno pranje automobila kod kuće. Švicarska vlada zabranjuje ulazak u kanalizacijski sustav svega što zagađuje, uključujući sapun za čišćenje automobila.

Portugal – Zabranjeno je nositi kanister benzina u automobilu.

Ako nosite naočale ili kontaktne leće i vozite se u Španjolskoj, Portugalu ili Švicarskoj, ne zaboravite uzeti rezervni par koji ćete ponijeti sa sobom jer vozači moraju nositi dodatni par tijekom vožnje.