Europska komisija će od svake članice tražiti punionicu za električna vozila na svakih 60 kilometara autocesta!?

Udruga europskih proizvođača automobila kaže da je to premalo i traži dvostruko, 7 milijuna punjača do 2030. godine

U velikom paketu koji je Europska komisija prezentirala prošle godine nazvanom Fit for 55, države članice obvezale bi se izgraditi mrežu punionica za električne automobile diljem Europe. Na svakih 60 kilometara duž autocesta gradit gradila bi se stanica za brzo punjenje, a za teški transport na svakih 150 kilometara punionica vodik. Ova uredba osigurava da u svakoj državi članici postoji dovoljan kapacitet javnog punjenja kako bi se zadovoljile potrebe veće flote automobila s nultom emisijom koja će doći na tržište, najavila je Europska komisija. Što bi to značilo?

Do 2025. trebalo bi biti milijun punionica, a do 2030. 3,5 milijuna. Za punionice uz autoceste do 2025. mora biti dostupno 300 kW po lokaciji – uz najmanje 150 kW, dakle vjerojatno dvije punionice s ovom snagom. Do 2030. godine trebalo bi biti 600 kW po mjesto za punjenje – odnosno četiri punjača sa po 150 kW.

No sad Udruga europskih proizvođača automobila kaže da je to premalo i traži 7 milijuna punjača do 2030. godine. Cilj je da električna mobilnost zaživi punim plućima odnosno da javni punjači čine čak 60 posto kapaciteta.