Novi problem za Teslu: Na nekim vozilima ne radi grijanje na ekstremno niskim temperaturama?!

Uzrok kvarova vjerojatno su toplinske pumpe koje loše reagiraju na niske temperaturama

Sredinom prosinca ažuriran je softver na mnogim Teslinim vozilima, a s njim su se pojavili i navodni problemi. Vlasnik Tesle Mark Kroeker iz Saskatchewana napisao je 27. prosinca na Twitteru da klima njegovog Modela Y više ne radi – na minus 30 Celzijevih stupnjeva. 70 kilometara od najbližeg grada. Dva dana kasnije, Norvežanin Tyler Selvig je izvijestio da je grijanje u Model Y otkazalo na minus 40 stupnjeva kada je s njim u vozilu bilo i dvoje djece. U pomoć mu je priskočila obitelj s vozilom s kaličnim motorom.  Kazao je da su mu iz Teslina servisa rekli da trenutno ne mogu riješiti problem.

Nakon što je primilo 16 službenih pritužbi, kanadsko tijelo za sigurnost vozila pokrenulo je službenu istragu. Tesla sada grozničavo radi na rješavanju problema. Da bi to učinili, zaposlenici su donijeli neispravne dijelove iz Kanade u Kaliforniji da ih pregledaju.

Uzrok kvarova vjerojatno su toplinske pumpe. Zaklopka za usis zraka može se smrznuti i prestati funkcionirati, dopuštajući ulazak hladnog zraka u sustav i sprječavajući ispravan rad toplinske pumpe. Senzor otkriva kvar i isključuje kompresor. Kao brzo rješenje potrebno je izvršiti ažuriranje softvera koji bi trebao spriječiti ovo isključivanje. Međutim, to ne rješava problem zaklopke.

Prva verzija već je testirana na službenim automobilima u vlasništvu Teslinih zaposlenika. Prema tweetu šefa Tesle Elona Muska, nedavno su počeli slati novi softver kupcima, a oni u hladnim regijama to dobivaju brže od drugih.