I toga ima: Kineski proizvođač automobila optužuje europskog proizvođača za kopiranje!

Human Horizon je ishodio privremenu zabranu od njemačkog suda koji je, nakon zahtjeva, zatražio od Renault Deutschland AG da obustavi korištenje svog logotipa u Njemačkoj

Kineski proizvođač električnih automobila Human Horizon, vlasnik brenda HiPhi, optužio je Renault za kršenje prava na njihov registrirani zaštitni znak, s obzirom da je logotip Mobilizea, tvrtke za usluge mobilnosti francuskog proizvođača, vrlo sličan njihovom simbolu. Tvrtka u svojoj pritužbi tvrdi da je velika sličnost između dvaju logotipa stvorila nesigurnost oko razvoja njezine robne marke, što ju je prisililo da zaustavi europske komercijalne planove širenja koji su već bili u tijeku.

Human Horizon sa sjedištem u Yanchengu ozbiljno se pojavio u industriji u travnju 2019. s prvim električnim vozilom pod nazivom HiPhi 1. Ovaj prototip bio je dio suradnje s Boschem čiji je cilj bio zajednički rad u razvoju usluga unutar i izvan vozila, pretvarajući ih u inteligentna rješenja za mobilnost.

Direktor Renaulta Luca de Meo je na predstavljanju Renaulaution plana najavio stvaranje Mobilizea, koji je rođen kao novi poslovni subjekt koji će generirati vrijednost od usluga mobilnosti i servisa energetskih podataka, u korist korisnika vozila, a koji će u sljedećih 10 godina ostvariti više od 20% prihoda grupe. Logo ove tvrtke sastoji se od slova “O” prekriženog crtom. Human Horizon je optužio francuskog proizvođača zbog kršenja registrirane robne marke prošle godine u nekoliko zemalja, tražeći od Renaulta da zaustavi svoje postupke. Objavljeni detalji pokazuju da je u kolovozu 2018. registrirao ikonu HiPhi na nekoliko ključnih tržišta diljem svijeta, uključujući Europsku uniju. Tvrtka je ugradila ikonu u brojne proizvode i podnijela zahtjev za globalnu patentnu zaštitu.

Sa druge strane, Renault je u siječnju 2021. godine podnio zahtjev za grafički zaštitni znak u Europskoj uniji, kao i u Kini, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Norveškoj, Brazilu i Rusiji. Također ga je koristio na svojoj službenoj web stranici i na grafičkim prikazima svojih automobila. U listopadu 2021. Human Horizon je ishodio privremenu zabranu od njemačkog suda koji je, nakon zahtjeva, zatražio od Renault Deutschland AG da obustavi korištenje ovog logotipa u Njemačkoj. Trenutno je proces u rukama sudskih saslušanja različitih zemalja.

Inače, HiPhi u svojoj ponudi ima električni SUV, HiPhi X, koji je u Kini lansiran u listopadu 2020., a prve isporuke su obavljene u svibnju 2021. Marka je objavila da je do sada već proizvela 5000 primjeraka ovog modela te da je je ukupno prodala 4237 vozila, s tim da je  3724 isporučeno od srpnja do studenog prošle godine.