Radar koji mjeri prosjek: Kako se jedna Francuskinja spasila od čak 35 kazni za prebrzu vožnju?!

Rijetkost je da vam sud oprosti pozamašan iznos kazne...

Ako vozite prebrzo riskirate oduzimanje bodova u Francuskoj i moguću veliku kaznu, kao uostalom i u većini država na kugli zemaljskoj. Mnogi prekršitelji kažnjeni su provjerama prosječne brzine na francuskim dionicama autocesta. Naime, sustav automatski šalje kazne nakon što infracrvene kamere i detektori brzine izračunaju koliko brzo automobili voze između dvije točke na cesti. Prve provjere prosječne brzine uvedene su na francuskim cestama 2012. godine.

Neki vozači očigledno nisu svjesni kako ti radari rade. To je bio slučaj, na primjer, s mladom damom koja je koristila dionicu ceste RN57, u blizini Besançona kako bi išla na posao svaki dan od listopada 2020. do ožujka 2021. Prema francuskom mediju Motor1, 22-godišnja vozačica počinila je ne manje od 35 prekršaja prekoračenja brzine na ovoj dionici ceste, ukupne vrijednosti 2600 eura.

Problem je bio u tome što su joj prve kazne stigle tek nekoliko mjeseci nakon prvog prekršaja. Nakon što je postala svjesna svojih prekršaja prekoračenja brzine, mlada žena odlučila je krenuti u pravnu borbu uz podršku svoje obitelji. Na sudu je objasnila da ne zna kako funkcionira kontrola brzine na dionici, a kada je primila svoju prvu službenu prijavu, rekla je da je odmah prestala prebrzo voziti.

Unatoč tome što se očekuje da svi poznaju zakon, sud je bio iznimno blag. Toliko blag da navedena vozačica nije morala platiti kaznu od 2600 eura i da nije dobila prometne bodove. Premda zakon ne predviđa neki poseban rok za slanje kazni, sud je uvažio i njezin prigovor da kazne nisu poslane u razumnom roku.