Ni policiji nije lako: U nekim europskim državama odustaje se od neselektivnog puhanja u alkotestere zbog pandemije koronavirusa!

Tijekom alkotestiranja povećava se koncentracija potencijalno kontaminiranih aerosoli daha, a u vrijeme pandemije koronavirusa to nije bez opasnosti

Omikron otežava alkotestiranje vozača. Brojna nacionalna policijska tijela nisu sudjelovala u Europskom kontrolnom maratonu koji se održao krajem 2021. zbog nove varijante koronavirusa. Samo 50 posto država članica odlučilo je sudjelovati, izvijestila je Mreža europske prometne policije ROADPOL (European Roads Policing Network).

Provjere alkohola kod vozača obično se provode mjerenjem udjela alkohola u njihovom dahu. Nizozemski član ROADPOL-a Henk Jansen objašnjava da je nemoguće da se policajac drži udaljenosti od 1,5 metara od vozača tijekom tog postupka.

Svi oblici alkotestiranja zahtijevaju od zaustavljenog vozača da puhne dah kroz uređaj, nakon čega potencijalno kontaminirani aerosoli izlaze iz uređaja i lete okolo.

– Zbog visokog rizika od infekcije, policija je ograničila kontrolu alkohola i droga – kaže Jansen. U većini slučajeva službenici nisu provodili neselektivne provjere, u kojima se mnogi vozači nasumično provjeravaju u kratkom vremenskom razdoblju. Umjesto toga, provjeravali bi se samo vozači koji su pokazali sumnjivo ponašanje u vožnji.

Na alkotest maratonu krajem 2021. godine provjereno je oko 430.000 vozača u 15 država. Od toga je 10.000 bilo pod utjecajem alkohola, a 2200 je konzumiralo druge droge. Na kraju vam poručujemo – nemojte piti i voziti! Bez obzira na kontrole, izbjegavajte alkohol zbog sebe i drugih u prometu.