Sudski presedan: Kupac može vratiti električni automobil zbog dramatičnog pada dometa!

Na regionalnom sudu u Linzu istaknuto je da trgovac automobilima nije naglasio činjenicu da je domet manji na niskim temperaturama u brdovitom Mühlviertelu

Na sudu u Austriji donijeta je zanimljiva presuda koja će možda otvoriti prostor i novim tužbama, ako je potvrdi sud u drugom stupnju. Jedan vozač iz Mühlviertela tužio je trgovca jer mu je 2018. godine prodao električni automobil koji ima mnogo manji domet od deklariranoga, odnosno u salonu ga nisu o tome obavijestili.  Trgovac mu mora vratiti 30.288 eura, kupoprodajnu cijenu vozila umanjenu za naknadu za korištenje, piše austrijski Neue Kronen Zeitung.

Regionalni sud u Linzu donio je odluku u prvom stupnju. Prilikom kupnje e-Golfa tužitelju je obećan domet od 230 kilometara, stoji. U brdovitom Mühlviertelu automobil je mogao prijeći samo 110 do 120 kilometara.

Na regionalnom sudu u Linzu istaknuto je da trgovac automobilima nije naglasio činjenicu da je domet manji na niskim temperaturama u brdovitom Mühlviertelu. VW ističe da je tvornički definirani domet samo informacija, a stil vožnje ili vanjska temperatura imaju utjecaj na performanse baterije. e-Golf je prva Volkswagenova serija električnih automobila, a zapravo se, kao što znate, radi o konvertiranom klasičnom Golfu VII, kojemu su umjesto motora s unutarnjim sagorijevanjem ugrađeni baterije i električni motor. Novi električni automobili pak imaju izdašniji domet, premda i njih muče diskrepancije između stvarnog i deklariranog dometa.