Iz dubokog svemira dolaze radio signali, svakih 18 minuta: Znanstvenici misle da znaju uzrok!

Znanstvenici su uvjeren da to nisu vanzemaljci, budući da se signal sastoji od širokog raspona frekvencija i nije umjetan

Znanstvenici Međunarodnog centra za istraživanje radio-astronomije (ICRAR) pronašli su tajanstveni objekt u svemiru koji šalje radio valove otprilike tri puta na sat. Objekt je prvi put uočen u ožujku 2018. i od tada je na konstantnom promatranju. No ne očekujte scenarije poput onoga u filmovima Dan nezavisnosti ili Mars napada.

Nebeski objekti koji odašilju pulsirajuće valove prilično su redovito opažanje za astronome. Signali su uočeni pomoću Murchisonovog Widefield Arraya (MWA) postavljenog u Zapadnoj Australiji koji se sastoji od 4096 malih paukovih niskofrekventnih antena raspoređenih u 256 mreža. To radioteleskopu daje vrlo široko polje zapažanja i frekvencijski raspon.

Visoko polarizirani signali upućuju da svijetli objekt, manji od Sunca, oko sebe ima jako magnetsko polje. Dr. Natasha Hurley-Walker, astrofizičarka na Sveučilištu Curtin koja je vodila otkriće, rekla je da bi objekt mogao biti magnetar – neutronska zvijezda.

Objekt je nazvan GLEAM-X J162759.5-523504.3 i nalazi se oko 4000 svjetlosnih godina udaljen od Zemlje, izvijestio je New Scientist. Znanstvenici su uvjeren da to nisu vanzemaljci, budući da se signal sastoji od širokog raspona frekvencija i nije umjetan.