Jedan praktični primjer: Kako vas preskakanje intervala zamjene ulja može dovesti u probleme?!

U slučaju jednog vlasnika pick-upa nitko se nije pretjerano trudio pogledati korisnički priručnik vozila, što je bila velika greška...

Promjene ulja u motoru propisane su servisnim intervalima, a ako ih propustite suočavate se s velikom lutrijom koja će u nekom trenutku imati neugodan ishod. Zbog toga vam donosimo primjer vlasnika pick-upa Ram 1500 EcoDiesel iz 2018. godine, koji će sada platiti zamjenu cijelog motora. Električar iz Bowmanvillea, Ontario, kupio je novi pick-up prije nekoliko godina s jamstvom od 62.000 milja (100.000 km), javlja CTV News. U studenome 2021. i s oko 91.000 km na brojaču kilometara, motor pick-upa zapalio se na autocesti. Premda još uvijek unutar kilometraže pokrivene jamstvom, zahtjev za besplatnim popravkom je odbijen. Razlog? Nisu obavljene sve promjene ulja u predviđenim intervalima.

Promjene ulja izvršila je neovisna trgovina autodijelova i ulja. Tamošnji zaposlenik rekao je vlasniku da njegov Ram može prijeći 23.000 km između dvije zamjene ulja. No nitko se nije pretjerano trudio pogledati korisnički priručnik vozila.

U njemu, pak, piše da ni pod kojim okolnostima intervali zamjene ulja ne smiju prelaziti 16.000 km ili 12 mjeseci, ovisno o tome dolazi na prvom mjestu. Upućuje vlasnike da svoj pick-up daju na servis što je prije moguće, najkasanije 805 km nakon uključivanja indikatora promjene ulja.

Cijena zamjene dizelskog motora je oko 15.000 USD prije oporezivanja. Vozač Rama rekao je da si to ne može priuštiti i da će auto morati na otpad.