Opasno ponašanje u prometu: Znate li koliko je vozača kažnjeno prošle godine zbog neodržavanja sigurnosnog razmaka?!

Većina prekršaja utvrđena je nakon prometnih nesreća, što jasno govori o potrebo održavanja sigurnosnog razmaka

Održavanje sigurnosnog razmaka između vozila nije samo stvar vozačke kulture nego je takvo ponašanje propisano i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. U članku 109. piše: Vozač je dužan držati potreban razmak kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava sigurnost prometa. Sada ide i drugi dio: Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji ne drži potreban razmak kad se kreće iza drugoga vozila.

Premalen razmak i prekasna reakcija kobna su kombinacija te je posljedica neizbježna prometna nesreća s velikom materijalnom štetom i, uz mnogo sreće, samo s lakšim ozljedama. Dodajte tim faktorima klizav kolnik kada se put kočenja znatno produžuje. Staro je pravilo da biste od vozila ispred sebe morali voziti na udaljenosti od dvije sekunde. Koliko su dvije sekunde u metrima? To varira ovisno o brzini kojom vozite. Pri 80 km/h, na primjer, dvije sekunde bile bi 44 metra. Sigurnosni razmak najbolji je osigurač da ćete na vaćinu prometnih situacija reagirati pravovremeno te se spasiti opasni posljedica.

No možda vas na održavanje razmaka, osim sigurnosnih benefita, motivira i činjenica da je vožnja s nepropisnim razmakom kažnjiva. Spomenutih 500 kuna nije malo, a tu je brojka od 3428 prekršaja 2021. godine u kojima vozač nije držao potreban razmak prilikom kretanja iza drugo vozila. Kažu u MUP-u da je od tog broja 41 prekršaj je utvrđen neposrednim opažanjem policijskih službenika, a ostali prekršaji su utvrđeni prilikom očevida, kao uzrok prometne nesreće.