U Sloveniji su uvedene elektronske vinjete: Što učiniti ako krivo napišete registraciju automobila?

Prilikom internetske kupnje e-vinjete korisnici bi trebali obratiti posebnu pozornost na upis registracijskog broja vozila, razreda cestarine i stupanje e-vinjete na snagu

Na stranicama Dars.si mogu se kupiti elektronske vinjete za vožnju na autocestama u Sloveniji. Od 1. veljače u Sloveniji ćete se voziti s elektronskim vinjetama. Sve vrste vinjeta mogu se kupiti najviše 30 dana prije početka dana valjanosti koji je korisnik izabrao prilikom kupnje.

Prilikom internetske kupnje e-vinjete korisnici bi trebali obratiti posebnu pozornost na upis registracijskog broja vozila, razreda cestarine i stupanje e-vinjete na snagu. No, na prodajnom mjestu trebaju provjeriti te podatke, koje su izdiktirali prodavatelju, prije potpisivanja potvrde o ispravnosti podataka, jer tim potpisom preuzimaju odgovornost za točnost podataka. Samo ako se e-vinjeta odnosi na ispravan registarski broj i razred cestarine te vrijedi pri ulasku na autocestu, cestarina se smatra plaćenom.

Inače, e-vinjeta se može kupiti i na temelju izrade ponude u internetskoj trgovini i prijenosa kupoprodajne cijene na transakcijski račun DARS-a. U tom slučaju e-vinjetu je potrebno naručiti najmanje četiri radna dana prije prvog dana važenja. Ovo rješenje je posebno pogodno za pravne osobe kojima je potreban veći broj vinjeta za svoj vozni park. Ključno je da se ponuda za e-vinjete napravi i plati na vrijeme te da se prilikom plaćanja navede točna referenca i iznos – inače se vinjete neće kreirati automatski ili se uopće neće kreirati.

Ako korisnici kupuju e-vinjete za tvrtke putem internet trgovine, trebali bi to obaviti kao registrirani (a ne anonimni) korisnici jer će samo na taj način moći dobiti račun.

Moguće su greške u upisivanju registracijske oznake vozila. Što učiniti u tom slučaju? Sve će se pritužbe rješavati individualno, pozivom na broj telefona (0) 1 518 8 350 ili e-mail adresu evinjeta@dars.si, 24 sata dnevno. Na istim kontaktima možete odbiti i sve informacije.