Pametno rješenje: Bavarska prska vodu od kiselih krastavaca po ulicama kada padne snijeg!

Njemačka pokrajina Bavarska želi smanjiti korištenje ekološki štetne soli za ceste i testira alternative. Zamjena: voda od krastavca

Zimi je bavarska država pronašla ekološki prihvatljiv način da očisti ulice južne Njemačke od snijega i leda – vodom od krastavca. Prema izvještaju Bavarskog državnog ministarstva za stanovanje, graditeljstvo i promet, projekt je podržala tvrtka za proizvodnju krastavaca iz Donje Bavarske Develey. Slana voda nastaje tijekom proizvodnje kiselih krastavaca i obično se odlaže u postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda. Umjesto bacanja, voda od krastavca korištena je protekle dvije godine na prometnicama u pojasu oko grada Dingolfinga umjesto soli za ceste. Pilot projekt je završio s mnogo pozitivnih povratnih informacija. U Donjoj Bavarskoj značajno je smanjeno zagađenje okoliša uzrokovano solju, naglašavaju u Bavarskom ministarstvu prometa.

Vjerojatno najvažnija vijest je da se projekt nastavlja. Sada se posebno radi na optimizaciji procesa proizvodnje salamure od fermentacijske salamure krastavca. Najmanje 1000 tona fermentacijske slane vode krastavca treba kupiti od Develeyja. Na taj se način može uštedjeti oko 140 tona soli i milijun litara vode. Međutim, to je znatno manje nego što se očekivalo prije godinu dana kada se govorilo o uštedi 700 tona soli.