Revolucija u električnoj mobilnosti: Dolaze baterije koje se pune za 15 minuta!

Quantumscape se koristeći milijune dolara financiranja od velikih proizvođača automobila poput Volkswagen Grupe, kao i spajanjem s SPAC-a s Kensington Capital Acquisition, etablirao kao jedan od globalnih lidera u razvoju baterija

Američka tvrtka Quantumscape je podijelio nove podatke koji pokazuju daljnji razvoj baterija s čvrstim elektrolitima, čije su ćelije završile 400 uzastopnih ciklusa brzog punjenja od 15 minuta, nadopunjavajući od 10% do 80% kapaciteta, dok su i dalje zadržavale preko 80% početne energije.

Quantumscape vjeruje da može smanjiti vrijeme punjenja EV-a na samo nekoliko minuta, pomažući u promicanju daljnjeg usvajanja EV-a. Quantumscape se koristeći milijune dolara financiranja od velikih proizvođača automobila poput Volkswagen Grupe, kao i spajanjem s SPAC-a s Kensington Capital Acquisition, etablirao kao jedan od globalnih lidera u razvoju baterija s čvrstim elektolitima.

Quantumscape je dosegao važnu prijelomnicu. Tvrtka je provela testove na komercijalno relevantnim, jednoslojnim prototipnim baterijskim ćelijama na temperaturama od 25 °C i 45 °C. Rezultat su bile baterije s čvrstim elektolitima koje su uspješno završile 400 uzastopnih 15-minutnih (4C) ciklusa brzog punjenja od 10% do 80% kapaciteta. Tih 400 ciklusa na električnom vozilu s dometom od 483 km jednako prelasku 193.121 km.

Trenutnim električnim vozilima potrebno je između 25-30 minuta na brzom punjaču s istosmjernom strujom za nadopunu od 10%  do 80% .