Geomagnetska oluja: Tvrtka Elona Muska SpaceX izgubit će čak 40 satelita u Zemljinoj orbiti!

Geomagnetske oluje uzrokuju zagrijavanje atmosfere i povećanje gustoće atmosfere na malim visinama o orbiti

SpaceX će izgubiti do 40 od ​​49 Starlink satelita koje je lansirao prošlog tjedna kao rezultat geomagnetske oluje, objavila je tvrtka. Tvrtka Elona Muska lansirala je satelite u nisku orbitu Zemlje 3. veljače iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, ali sada se očekuje da će 80% njih izgorjeti umjesto da dosegnu svoju planiranu orbitu.

Geomagnetske oluje uzrokuju zagrijavanje atmosfere i povećanje gustoće atmosfere na malim visinama o orbiti. Brzina i jačina oluje rezultirali su atmosferskim otporom, koji je bio i do 50% veći nego tijekom prethodnih lansiranja. Geomagnetske oluje rezultat su interakcije između Sunčevog vjetra – nabijenih čestica sa Sunca – i Zemljinog magnetskog polja.

Sateliti Starlink za brži pristup internetu dizajnirani su da se raspadnu nakon ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu, što znači da se ne stvaraju orbitalne krhotine i niti jedan dio neće udariti u tlo. SpaceX je već lansirao 2000 Starlink satelita i ima dopuštenje američkih vlasti da pošalje ukupno 12.000 satelita.

Nedavno je Kina optužila SAD za ignoriranje međunarodnih ugovornih obveza nakon dva bliska susreta u kojima je kineska svemirska postaja bila prisiljena manevrirati kako bi izbjegla sudare sa satelitima Starlink.