Vlasti su rekle – dosta: Od sada više neće biti zvukova poput blejanja koza ili ‘vjetrova’ koji dolaze iz Teslinih automobila!

Zvukovi koji se emitiraju pomoću opcije Boombox mogli bi potencijalno zbuniti pješake i druge sudionike u prometu

Izvršni direktor Telse Elon Musk požalio se na svom Twitter računu zbog povlačenja preko 500.000 Tesla vozila koja su bila opremljena značajkom za reprodukciju unaprijed postavljenih ili prilagođenih zvukova s vanjskog zvučnika, nazvan BoomBox.

Tesla je s BoomBoxom omogućio vlasnicima automobila da aktiviraju blagdanske jingleove, blejanje koza ili zvuk vjetrova (da, onih vjetrova koje ispuštate kada se najedete graha) umjesto klasične sirene, dok automobil miruje ili je u pokretu. Iako ova značajka nije standardna oprema na svim Tesla automobilima, dodana je 2020. mnogim vozilumaputem ažuriranja softvera.

NNacionalna uprava za sigurnost u prometu na autocestama SAD-a (NHSTA) primijetila je to i počela istraživati utječe li ta značajka na sigurnost pješaka. U svom izvještaju, NHSTA je obuhvatio Tesline automobile Model S, 3, X i Y s tom opcijom. Sveukupno, NHSTA Recall Report procjenjuje da je potencijalno pogođeno 578.607 Teslinih vozila.

Pozivajući se na klauzulu 141 Federalnih sigurnosnih standarda motornih vozila (FMVSS), NHSTA je istaknuo da proizvođači vozila ne mogu mijenjati sposobnost emitiranja zvuka sustava za upozoravanje na pješake (PWS) u električnom ili hibridnom vozilu. Zvukovi koji se emitiraju pomoću opcije Boombox mogli bi potencijalno zbuniti pješake i druge sudionike u prometu.