Građani su se sami organizirali: Sastavili su nekoliko prometnih kamera za mjerenje brzine i postavljali ih po gradu!

Na kraju su četvorica počinitelja dobro prošla, odnosno nisu kažnjeni jer nije zabilježeno nikakvo kršenje javnog reda i mira

Društvene mreže danas omogućuju razne oblike udruživanja, a nama je posebno zanimljiv onaj koji se dogodio u Litvi. Naime, kamere za mjerenje brzine postavljene su na različitim mjestima u Kaunasu u Litvi kao dio dogovora nekolicine ljudi na društvnim mrežama. Zastarjeli i deaktivirani kontrolni uređaji otkriveni su kada su policijski patrolni timovi naišli na njih dok su kružili stambenim područjima drugog najvećeg grada u zemlji.

U jednom slučaju, uočene su dvije kamere postavljene na stativ uz cestu. Lažne kamere su uočene u različitim prilikama, a jednog dana policija je naišla na četiri kamere.

Vlasti su počele istraživati ​​tko stoji iza čudnog društvenog eksperimenta. Policija je pritom priču prenijela na društvenim mrežama, uz šalu i preporuku vozačima da budu oprezni jer ih još netko snima.

Ubrzo su počinitelji otkriveni. Pokazalo se da su se četiri građanina dogovorila i odlučila provesti eksperiment s ciljem otkrivanja utjecaja kontrolnih uređaja na ponašanje vozača. Skupina je sastavila nekoliko rastavljenih kamera za kontrolu brzine i postavila ih na različite dionice cesta diljem Kaunasa. Potom su prijatelji snimali reakcije vozača kada bi ugledali kamere.

Na kraju su četvorica počinitelja dobro prošla, odnosno nisu kažnjeni jer nije zabilježeno nikakvo kršenje javnog reda i mira.