Nove muke za Teslu: Istražuje se koče li Modeli 3 i Y na autocesti bespotrebno!

Ovo istraživanje nije prvi put da su regulatori skrenuli pozornost na Teslinu opciju Autopilot

Nacionalna uprava za sigurnost u prometu na cestama (NHTS) ovog tjedna započeli su preliminarnu istragu o problemu koji uzrokuje naglo kočenje nekih Teslinih vozila, fenomen koji se naziva fantomsko kočenje. U dokumentu objavljenom u srijedu NHTS objašnjava da su zaprimljeno 354 prijave Teslinih vozača u SAD-u koji tvrde da su kočnice na vozilima neočekivano aktivirane dok su koristili napredni sustav pomoći vozaču na autocestama, koji tvrtka naziva Autopilot.

Problem se navodno javlja kod godišta 2021. i 2022., odnosno kod Modela 3 i Modela Y. Agencija procjenjuje da je na američkim cestama 416.000 takvih automobila. Brzo usporavanje može se dogoditi bez upozorenja, nasumično i više puta u jednom ciklusu vožnje, navodi NHTS. Regulatori nisu dokumentirali nikakve nesreće, ozljede ili smrtne slučajeve.

Ovo istraživanje nije prvi put da su regulatori skrenuli pozornost na Teslinu opciju Autopilot. U travnju 2021. ista je agencija pokrenula istragu o sustavu nakon što se nekoliko Tesla zaletjelo u parkirana vozila hitne pomoći. Istraga, koja je, čini se, još uvijek traje, zahvaća 750.000 vozila. Tvrtka je pokušala zadržati detalje u tajnosti nakon što je NHTSA rekla da nije zadovoljna načinom na koji su u Tesli odlučili ukloniti problem.