Nizozemci se ne šale: Ako pod utjecajem alkohola počinite težak prekršaj dobit ćete uređaj za praćenje oko noge!

Pilot program je pokazao da je čak 71 posto 'korisnika' ovog uređaja odustalo od konzumacije alkohola

Alkohol je mnogima užitak, ali mnogi će i pretjerati – što rezultira teškim prometnim nesrećama ili obiteljskim nasiljem. Dosadašnje metode praćenja vozača koji su uhvaćeni s velikim količinama alkohola u vožnji ili su skrivili prometnu nesreću ili građana koji su prijavljeni zbog obiteljskog (ili drugog) nasilja uglavnom su bile parcijalne i nisu davale rezultate. Zbog toga su se Nizozemci odlučili na radikalnu mjeru. Svi alkoholni prijestupnici, koji su na uvjetnoj slobodi, dobit će oko noge poseban uređaj koji će, analizirajući znoj, konstantno monitorirati njihovo stanje.

Svi podatci s ovog uređaja na dnevnoj bazi će se slati na server, a potom će ih analizirati službenici zaduženi za nadzor prijestupnika. Tako će se situacija pratiti 24 sata dnevno (uređaj mjeri količinu alkohola svakih pola sata), a ne samo povremeno, puhanjem u dreger ili postavljanjem autolocka u automobil.

Pilot program je pokazao da je čak 71 posto ‘korisnika’ ovog uređaja odustalo od konzumacije alkohola. Problem je u činjenici da je uređaj poprilično velik pa su korisnici izjavili da izaziva socijalnu nelagodu, a mnogi su orazvili i alergiju…

Procjenjuje se da Nizozemska godišnje zbog prometnih nesreća koje se događaju zbog konzumacije alkohola gubi i do 4.2 milijarde eura godišnje, a ovo je jedan od koraka u smanjenju crnih statistika.