Velika akcija: Volkswagen planira prodati dio Porschea! Njegova vrijednost je iznimno visoka!

Bloomberg Intelligence procjenjuje da bi tvrtka u nastajanju mogla dosegnuti vrijednost do 85 milijardi eura

Volkswagen i Porsche SE (tvrtka koja drži veći dio dionica Volkswagena) objavili su izjave u kojima se navodi da raspravljaju o izdvajanju legendarnog proizvođača sportskih automobila Porschea kao neovisnog proizvođača putem inicijalne javne ponude (IPO) svojih dionica. Trgovalo bi se samo s 25% dionica, čime bi Volkswagen i Porsche SE i dalje zadržali kontrolu nad tvrtkom.

To je nešto slično onome što je FCA učinio s Ferrarijem 2015. Nakon što je u listopadu 2014. objavio namjeru da Ferrari postane zaseban entitet, FCA je stvorio Ferrari N.V. i prodao 10% svojih redovnih dionica na burzi u New Yorku.

Taj potez nije samo način povećanja vrijednosti za dioničare. Njegova primarna svrha bila bi ponuditi Volkswagenu novu opciju financiranja. Prodajom 25% Porscheovih dionica, njemačka grupa bi imala pristup većoj količini novca za ulaganje u elektrifikaciju.

Bloomberg Intelligence procjenjuje da bi tvrtka u nastajanju mogla dosegnuti vrijednost do 85 milijardi eura ili oko 96.5 milijardi dolara po trenutnom tečaju. Volkswagenova trenutna tržišna kapitalizacija iznosi 129.5 milijardi dolara.