Umjetnost i pirotehnika: Digao je u zrak Lamborghini Huracan, a sada prodaje komadiće vozila!

Kritičari su nazvali licemjernim koristiti uništenje Lamborghinija kao izjavu protiv pohlepe, a zatim prodavati NFT-ove

Američki umjetnik koji radi pod pseudonimom Shl0ms digao je u zrak Lamborghini početkom ovog mjeseca, rekavši da protestira protiv pohlepe. Pougljeni ostaci sada se prodaju kao NFT. NFT je na engleskom non-fungible token, odnosno zaštićena digitalna imovina koja predstavlja u ovom slučaju umjetnički predmet i distribuira se pomoću blockchain tehnologije. Na aukciji se prodaju video snimci 888 komada uništenog automobila. Još 111 ovih ne-zamjenjivih tokena ili NFT-ova ostat će u rukama umjetničkog tima i koristit će se za novi projekt, rekao je Shl0ms. Pomoću NFT-a možete dokazati da je digitalni objekt vaš.

Tijekom aukcije, koja će se održati kasnije ovog tjedna, cijena NFT-a počet će od oko 0,01 Etheriuma (kriptovalute), odnosno 26 dolara.

Tim Shl0ms digao je u zrak rabljeni Lamborghini Huracan vrijedan oko 250.000 dolara 2. veljače u pustinjskom području Sjedinjenih Država. Tim od oko 100 ljudi pomogao je u eksploziji Lamborghinija i stvaranju NFT kolekcije od 999 komada.

Kritičari su nazvali licemjernim koristiti uništenje Lamborghinija kao izjavu protiv pohlepe, a zatim prodavati NFT-ove. No Shl0ms je rekao za Fortune da će većina prihoda ići na javne umjetničke instalacije, nešto što se može provjeriti tek nakon aukcije. Aukcija je zakazana za petak i trajat će 24 sata.