Vrijeme dronova: Jeftina turska letjelica gospodari bojištima!

Ukrajina je 2019. kupila 12 Bayraktara TB2, a potom još 6 te je dogovorila proizvodnju još 48 dronova na svom području

Turska kompanija Baykar vjerojatno bi bila poznata samo njezinim radnicima i širem krugu obitelji da nije proizvoda koji je postao zloglasno oružje u novim konfliktima. U nizu dronova Bayraktar, od koji su neki i izviđački, TB2 postao je ubojiti komad vojnog hardvera.

Letjelica dugačka samo 6.5 metara, s rasponom krila od 12 metara te klipnim motorom od 100 KS ima sposobnost uništiti vojnu silu, a da zbog svog malog radarskog otiska uglavnom prolazi neprimijećena.

Brzina krstarenja Bayraktara je samo 130 km/h, maksimalna brzina mu je 220 km/h, a sposoban je nositi niz ubojitih sredstava iz turskog arsenala, od MAM preciznih bombi, L-UMTAS raketa dugog dometa, laserski navođenih raketa TUBITAK-SAGE Bozok… Bayraktar TB2 uglavnom leti na visini od 5000 metara. U zraku je sposoban biti do 24 sata. Ima relativno malu nosivost od 150 kilograma, ali više se i ne može očekivati s obzirom na snagu njegova motora i veličinu drona. Turci tvrde da se dronovi ne mogu upotrebljavati protiv njihove vojske, odnosno da je u dronove instalirana funkcija koja onemogućuje njihov rad u napadu na turske ciljeve, takozvani kill switch, kojim se upravlja daljinski. Kažu Turci da bi svako raskopavanje drona ili softversko traženje te funkcije rezultiralo velikom štetom i da bi dron bio neupotrebljiv.

Bayraktar je prvi put devastirao sirijske vojne snage 2020. godine, kada su im Turci uništili 73 vojna vozila, a njegova najpoznatija aplikacija dosad bila je u ratu za Nagorni Karabah kada je azerbajdžanska vojska uništila brojne armenske tenkove, vojna vozila, artiljeriju te dijelove zračne obrane.

Ukrajina je 2019. kupila 12 Bayraktara TB2, a potom još 6 te je dogovorila proizvodnju još 48 dronova na svom području. Danas je u ratu s Rusijom TB2 jedno od najvažnijih taktičkih oružja ukrajinske vojske, koje nanosi teške gubitke ruskim vojnim snagama.

Cijena Bayraktara TB2 je od milijun do dva milijuna dolara, što je neusporedivo s cijenom jednog zrakoplova ili – bolja je usporedba – bojnog helikoptera koji košta od 15 milijuna dolara, naviše.