Dronovima na neposlušne vozače: Sve više policijskih jedinica koristi zračnu pomoć!

Policijske bespilotne letjelice dovoljno su malene i lete dovoljno visoko da vozačima usredotočenim na prolazak automobila ispred njih budu nevidljive

Otkako su se dronovi udomaćili na nebu iznad naših gradova, sve je više sektora i ljudiskih djelatnosti u kojima se oni pokazuju korisnima. Eto, vozači u Poljskoj su među prvima koje nadziru i policijski dronovi. Na videozapisu poljske policije vide se vozači automobila i motocikala koji su snimljeni kako prelaze punu bijelu liniju sa svojim prometnim sredstvima kako bi pretekli sporija vozila, nesvjesni da se njihovi prekršaji prate s neba.

Policijske bespilotne letjelice dovoljno su malene i lete dovoljno visoko da vozačima usredotočenim na prolazak automobila ispred njih budu nevidljive. Također, fiksne prometna kamere nalaze se na poznatim lokacijama, a na one mobilne će vas uglavnom upozoriti drugi vozači – blicanjem. Dronove nitko ne vidi, a a kad se upoznate s njihovim prisustvom, prekasno je. Tek kad policajac zakorači na cestu, kako bi ih zaustavio, vozač naslućuje da je uhvaćen, ali čak ni tada ne zna što ga je snašlo.

Poljska nije jedina zemlja koja koristi tehnologiju dronova za hvatanje vozača. Policijske snage u Velikoj Britaniji počele su koristiti bespilotne letjelice opremljene kamerama visoke rezolucije i termovizijskom opremom još 2019. godine, a policijske snage u australskom Queenslandu ovog su ljeta koristile svoje bespilotne letjelice za borbu protiv kriminala, protiv ilegalnih uličnih utrka kao i za snimanje mjesta zločina za forenzičke timove.