Problemi u svemiru: Rusi spominju mogući pad Međunarodne svemirske stanice zbog sankcija!

Sankcije i međusobna optuživanja SAD-a i Rusije rezultirali su novom prijetnjom. U sve se uključuje i Elon Musk

SAD i saveznici uvode višestruke sankcije kako bi izvršili pritisak na Rusiju da odustane od agresije na Ukrajinu. Premda su ruske banke uklonjene iz međunarodnog platnog sustava, SWIFT, SAD je također uveo snažne sankcije s ciljem degradacije ruske zrakoplovne industrije, uključujući njihov svemirski program, rekao je prošlog tjedna predsjednik SAD-a Joe Biden.

Reagirajući na ove sankcije, šef Ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin je na Twitteru rekao da su SAD blokirale ruski pristup svemirskoj mikroelektronici otpornoj na zračenje još 2014. godine. Međutim, Rusija je nastavila izrađivati ​​vlastitu svemirsku letjelicu proizvodnjom svih potrebnih komponenti samostalno. Nazvavši predsjednika Bidena nesvjesnim složenosti svemirskog programa, Rogozin je elaborirao da ispravljanjem orbite i izbjegavanjem sudara na Međunarodnoj svemirskoj stanici upravljaju ruski motori, a blokiranje suradnje značilo bi i gubitak pristupa tim značajkama.

Rogozin je također ustvrdio da ISS ne leti preko ruske zemlje i da je moguće da bi struktura od 500 tona mogla pasti iznad Europe ili SAD-a. Tada se javio Musk na Twitteru i bez riječi samo zalijepio logo svoje svemirske tvrtke kao odgovor.

NASA očito vjeruje u Muskovu tvrtku za pokretanje misija s posadom na Mjesec, pa ne bi bilo iznenađujuće kada bi joj se odobrilo da upravlja ISS-om u trrenutku hotnosti. S dokazanim iskustvom u raketnim motorima, manevriranju svemirskim letjelicama i izbjegavanju sudara, SpaceX je poželjan partner.