Muskova poruka Europljanima: Prijeđite na nuklearnu energiju!

Takav potez mogao bi pomoći u ublažavanju oslanjanja Europe na inozemnu energiju.

Elon Musk smatra da bi Europa trebala ponovno pokrenuti svoje uspavane nuklearne elektrane i nazvao je to očiglednim izborom. Zemlje poput Kine, Rusije i Indije grade nove nuklearne elektrane, dok europske zemlje poput Njemačke imaju planirani program koji uključuje zatvaranje šest funkcionalnih elektrana do 2022. Italija je već zatvorila svoju nuklearnu elektranu, dok Austrija nikada nije koristila izgrađeno nuklearno postrojenje. Belgija, Španjolska i Švicarska također su planirale postupno ukidanje nuklearne energije do kraja desetljeća. Nakon ukrajinske krize, Musk je iznio svoje gledište kako bi se suprotstavio europskoj ovisnosti o Rusiji zbog njezine energije, što i nije iznenađujuće s obzirom na njegove prijašnje stavove o tehnologiji.

Ovaj stav dijele i drugi, poput Billa Gatesa čija tvrtka Terra Power isprobava nove vrste nuklearnih reaktora, te samog predsjednika SAD-a Joa Bidena, čiji je nedavni zakon o infrastrukturi izdvojio 6 milijardi dolara za očuvanje nuklearnih reaktora u SAD-u. Vojska SAD-a također treba mobilnu nuklearnu elektranu kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe u inozemstvu, dok NASA želi napajati misije na Mjesecu koristeći nuklearnu energiju.

Europska tranzicija prema održivoj energiji uvelike se oslanjala na prijelazno rješenje – ruski plin. No rat u Ukrajini je pokazao da to rješenje nije najsigurnije.