Još jedna posljedica rata: Očekuje se veliki porast krađe katalizatora na automobilima!

Nalazišta paladija Norilsk-Talnakh smještena su iznad arktičkog kruga u Rusiji te su pod kontrolom istoimene tvrtke

Ruska invazija na Ukrajinu ima globalne posljedice. Njezin se utjecaj može vidjeti na cijeni sirovina koje Rusija izvozi, posebno paladija. Rijedak metal ključan je u katalizatorima vozila za pročišćavanje ispušnih plinova, a ovog je tjedna dostigao najvišu cijenu od 3400,76 dolara po unci prije nego što se u utorak spustio na otprilike 3000 dolara po unci.

Rast cijene u ponedjeljak premašio je rekord postavljen prošle godine za više od 400 dolara po unci. Rusija je najveći dobavljač rijetkog metala u cijelom svijetu, a izvezla ga je oko 100 tona 2021. godine.

Nalazišta paladija Norilsk-Talnakh smještena su iznad arktičkog kruga u Rusiji te su pod kontrolom istoimene tvrtke. Ona čine otprilike 40 posto svjetske ponude paladija i najveća su poznata nalazišta na svijetu. Premda sankcije nisu izravno nametnute Norilsk Nickelu, lanci opskrbe su poremećeni.

Pitanje je hoće li i ruski državni vrh uvesti sankcije kao protumjeru, odnosno ograničiti izvor paladija. U tom slučaju nastat će velika nestašica. Već sada se pretpostavlja da će u svijetu dramatično porasti krađe katalizatora na automobilima jer je paladij u njima i više nego – zlata vrijedan!