Nove pametne pumpe za gume: Sve znaju i automatski pune pneumatike!

Softver u pametnoj pumpi za gume osigurava optimalan tlak u gumama, a sposoban je prepoznati tip automobila i tvornički preporučenu vrijednost za pumpanje guma

U Nizozemskoj sve više općina izdvaja novac za postavljanje takozvanih pametnih pumpi za gume. One točno znaju koliki je optimalni tlak u gumama pojedinog automobila, a tako se smanjuje potrošnja goriva.

Prema istraživanju, oko 60 posto nizozemskih vozača vozi s gumama koje su previše mekane. To je dijelom zato što ne znaju točno koji je optimalan tlak u gumama za njihov automobil. Meke gume znače veći otpor. Uz veći otpor, motor mora raditi više da bi postigao istu brzinu, što rezultira nepotrebnom dodatnom potrošnjom goriva.

Prenizak tlak u gumama također dovodi do dodatnih emisija CO2. Čak i ako vozite električno vozilo, jer tada trošite više vremena i energije na punjeje baterije. Optimalan tlak u gumama obično vozačima uštedi oko 100 eura godišnje. Zbog naglog rasta cijena goriva, sada je to vjerojatno i puno više.

Zato sve više provincija i općina u Nizozemskoj izdvaja novac za ugradnju pametne pumpe za gume. Cilj pokrajine Gelderland, na primjer, je da se u svakoj općini instalira barem jedna pumpa. Zato pokrajina zajedno sa zakladom Band op Spanning plaća dio troškova. To znači da se uz komunalni doprinos od samo 2500 eura može ugraditi pametna pumpa za gume, a vozači mogu koristiti pumpu besplatno pet godina.

Pametnu pumpu za gume razvio je Band op Spanning. Ova pumpa u potpunosti radi na solarnu energiju iz vlastitog solarnog panela. Softver u pametnoj pumpi za gume osigurava optimalan tlak u gumama, a sposoban je prepoznati tip automobila i tvornički preporučenu vrijednost za pumpanje guma. Korisnici mogu pet godina besplatno napumpati automobilske gume na tim mjestima i pronaći ispravan tlak putem jednostavne ploče s gumbima, pa čak i na temelju registarske pločice.