Mogu li Amerikanci utjecati na smanjenje cijena nafte: Traže povećanu proizvodnju crnog zlata!

Unatoč velikom poskupljenju, naftne tvrtke dosad su odbijale značajno povećati proizvodnju zbog straha od preokreta trendova na tržištu

U odnosu na jučerašnju stagnaciju pa čak i pad u jednom trenutku danas cijene nafte blago rastu, pa je barel Brenta oko 117 dolara, a vlade pokušavaju pronaći način kako ih obuzdati i povećati rezerve, koje su još jedan instrument reguliranja cijene. Američka ministrica energetike Jennifer Granholm pozvala je naftne kompanije u svojoj zemlji da povećaju proizvodnju.

Ona traži od američkih proizvođača povećanje proizvodnje nafte i stabiliziranje ponude, a potom i cijena. Američki predsjednik Joe Biden proglasio je sankcije na rusku naftu i plin, što je dovelo do rasta cijena premda u Američkom uvozu ruska nafta čini samo pet posto.

Unatoč velikom poskupljenju, naftne tvrtke dosad su odbijale značajno povećati proizvodnju zbog straha od preokreta trendova na tržištu ako ponuda bude prevelika. Nakon ruskog napada, industrijske zemlje poput SAD-a su prošlog tjedna stavile na raspolaganje dio svojih rezervi za hitne slučajeve za podršku tržištu nafte.