Dobre vijesti s tržišta: Cijene nafte danima stagniraju ili su u padu!

Amerika trenutno proizvodi oko 2 milijuna barela nafte dnevno, što je  još uvijek milijun barela dnevno manje nego prije pandemije koronavirusa

Kada je je cijena sjevernomorske nafte Brent dosegnula 131 dolar po barelu 8. ožujka svijet se pribojavao najgorega i nekontroliranog rasta cijena… No dogodilo se ipak smirivanje tržšta i danas se trguje za 112.67 dolara po barelu. Dramatične najave o 300 dolara po barelu zasad se ipak čine neosnovanima, ali vrijeme će pokazati kako će ruski napad na Ukrajinu utjecati na cijene.

Čini se da bi na obuzdavanje cijena mogli utjecati veliki napori američke administracije, prvenstvno zbog vlastitih gospodarskih interesa da se poveća proizvodnja nafte u SAD-u i Saudijskoj Arabiji te otvore nova tržišta koja su dosad bila pod sankcijama, poput Venezuele i Irana. Tako bi se premostile neizvjesnosti oko isporuke i prodaje ruske nafte.

Vladajući Demokrati i tzv. Big oil, odnosno najveći američki proizvođači nafte tradicionalno nisu u dobrom odnosima, ali ova kriza će ih vjerojatno natjerati na suradnju jer nikomu nije u interesu da se ona produbi. Čak i proizvođačima nafte, koji trenutno uživaju u visokim cijenama, ali manja je i ponuda. Amerika trenutno proizvodi oko 2 milijuna barela nafte dnevno, što je  još uvijek milijun barela dnevno manje nego prije pandemije koronavirusa. Rezerve očigledno postoje, a Bidenova administracija sad ih pokušava otključati te dodatno smanjiti cijene nafte i  držati inflaciju pod kontrolom.