Autootpad na dnu jezera: Park je skrivao hrđavu tajnu godinama!

Neka nam i ovo bude pouka da dotrajale automobile pravilno zbrinemo...

Obično ovakve secene gledamo u Hrvatskoj, ali ima ih i drugdje u svijetu. Stari automobili završavaju u šumama, rijekama i jezerima, a priroda trpi. Zanimljiva vijest dolazi iz Velike Britanije, odnosno njezine sjeverne pokrajine: devet automobila odbačenih na dnu jezera Renfrewshire uklonile su Škotske vode ili Scottish Water. Zahrđala vozila otkrivena su na brani Lower Glen u ladanjskom parku Gleniffer Braes, Paisley, nakon što je razina vode pala u sušnom razdoblju prošle godine. Pronađene automobile – uključujući Vauxhall Carlton, Nissan Prairie i Fiat Uno – odvukla je, oprala i pregledala lokalna policija, a postavljena su nova vrata na ulazu parka kako bi se spriječilo ilegalno odlaganje otpada u budućnosti.

Tim za uklanjanje na čelu s škotskim poduzećem za vodu uključivao je ronioce i stručnjake za okoliš koji su radili sa Škotskom agencijom za zaštitu okoliša (SEPA), policijom Škotske i Ayrshire Rivers Trustom. Razina vode u akumulaciji postupno je snižena kako bi se omogućilo spašavanje ribe. Devet pronađenih automobila bili su Vauxhall Carlton iz 1984., Rover 827 iz 1988., Citroen AX iz 1995., Ford Mondeo iz 1994., Citroen XM iz 1989., Nissan Prairie iz 1988., Vauxhall iz 1987. godine i Fiat Uno te Peugeot 505 iz 1987.

Neka nam i ovo bude pouka da dotrajale automobile pravilno zbrinemo. Premda, u kakvim vremenima živimo, dotrajalost će se redefinirati i mogli bismo voziti sve starije automobile.