U Kashmiru niče prometno čudo: Željeznički most raste ‘iznad oblaka’ i može izdržati terorističke napade!

Najavljeno je da most uključuje čelik otporan na eksploziju i da bi mogao nastaviti funkcionirati čak i ako jedan od 17 njegovih potpornih stupova bude uništen

Željeznički most Najiehe u Guizhouu u Kini trenutno je najviši te vrste na svijetu. No, to će se promijeniti kada se u Indiji dovrši most Chenab, što se očekuje u prosincu 2022. godine. Tada će most koji se uzdiže na 359 metara (dugačak je 1313 metara) od istoimene rijeke Chenab uzeti titulu najvišeg željezničkog mosta na svijetu. Most Chenab dio je opsežnog transportnog projekta na Himalaji, uključujući nekoliko mostova i tunela koji povezuju Delhi sa Srinagarom (ljetna prijestolnica Kašmira) vlakom koji pokriva gotovo 900 km.

Ovaj željeznički most ne samo da će moći izdržati snažne vjetrove do 266 km/h i izazovne temperature od minus 40 stupnjeva Celzija, već je također dizajniran da se suoči s  terorističkim napadima. Čelik je otporan na eksploziju i most bi mogao biti funkcionalan čak i ako jedan od 17 njegovih potpornih stupova bude uništen.

Zanimljivo je da su pokušaji povezivanja Delhija s Kašmirom sežu u devetnaesto stoljeće, kada je Britanija nekoliko puta pokušala uvesti željeznice u ovu regiju. Trenutni projekt također je nekoliko puta odgođen, ali se sada čini da se vratio na pravi put, a ministar željeznica Ashwini Vaishnaw nedavno je podijelio slike rekordnog mosta Chenab na društvenim mrežama.