Tvrtka, vlasnica Ever Givena, ima novi problem: Nasukao joj se drugi brod!

Malo je vjerojatno da će Ever Forward prouzročiti probleme slične Ever Givenu prvenstveno zato što je potonji blokirao Sueski kanal, usko grlo najučinkovitijeg svjetskog pomorskog transporta

Ever Forward, još jedan teretni brod kojim upravlja Evergreen Marine Corp nasukao se u nedjelju u zaljevu Chesapeake (SAD) nakon što je isplovio iz luke Baltimore u SAD-u, izvijestio je Business Insider. Sad je vrijeme da se vratimo godinu dana u prošlost i vrijeme kada se Ever Given nasukao u Sueskom kanalu, blokirajući međunarodni teretni promet na šest dana. Prometna gužva koja je rezultirala koštala je globalnu trgovinu oko 9 milijardi dolara dnevno. Kontejnerski brod Ever Forward dugačak 334 metara krenuo je prema Norfolku u Virginiji i napustio luku Baltimore prije nego što se nasukao.

Malo je vjerojatno da će Ever Forward prouzročiti probleme slične Ever Givenu prvenstveno zato što je potonji blokirao Sueski kanal, usko grlo najučinkovitijeg svjetskog pomorskog transporta. Ever Forward se nasukao u kanalu Craighill, koji nema takav strateški značaj i ne blokira promet.

Brod se nasukao na 7,5 metara vode, a američka obalna straža nije sigurna kako je došlo do toga. Tim stručnjaka ukrcao se na brod u ponedjeljak kako bi ga pregledao i nije utvrdio oštećenja niti bilo kakve tragove onečišćenja. Matična tvrtka, Evergreen, dogovara ronioce da pregledaju brod pod vodom, nakon čega će se u suradnji s lokalnim vlastima nastojati ponovno pokrenuti plovilo.

Ever Forward možda neće dobiti isti ekspresni tretman jer nije u Sueskom kanalu. U bliskoj budućnosti, Ever Forward će ostati nasukan.