Vozite umjereno: Sutra u većini europskih država pojačani nadzor brzine na prometnicama!

Tijekom operacije zemlje članice će provoditi kontrole ograničenja brzine koje su postavljene u njihovoj zemlji

Uvijek ćemo vam savjetovati da vozite umjerno i pratite ograničenja brzine, a sutra ćete imati poseban razlog. Naime, udruga europskih prometnih policija Roadpol najavila je takozvan Speed Marathon, koji će se održati u četvrtak i trajat će 24 sata. U tom periodu pojačno će se nadzirati brzina na europskim cestama. Speed Marathon održava se u okviru sedmodnevne Operacije brzina koja traje od 21. do 27. ožujka.

Tijekom operacije zemlje članice će provoditi kontrole ograničenja brzine koje su postavljene u njihovoj zemlji. To će se primijeniti bilo intervencijom službenika, odnosno fizičkom nazočnošću policijskog službenika koji provjerava brzinu vozila odobrenom metodom i uređajem, a zatim zaustavlja i prijavljuje vozača, ili korištenjem fiksnih automatskih uređaja kao što su fiksne kamere na uz cestu.

Ovogodišnji događaj biti će deveti put da će se Brzinski maraton održati diljem kontinenta. Prošle godine 16 zemalja sudjelovalo je u 24-satnoj provedbi. Tada je 12.418 policijskih službenika provjerilo brzinu kod više od 2.003.801 vozača na 7971 kontrolnoj točki. Utvrdili su 136.337 prekršaja. Zaustavljeno je 90.682 vozača kako bi dobili kaznu i objašnjenje zašto je prekoračenje brzine opasno, a 45.655 vozača dobilo je kaznu poštom. Naravno, nekoliko vozača ostalo je bez vozačke dozvole zbog prevelike brzine, a stopa registriranih prekršaja iznosila je 6,8%. Rekordna brzina zabilježena 2021. iznosila je 262 km/h, a zabilježena je u Belgiji uz prekoračenje brzine od čak 142 km/h.

Za kraj, i hrvatska prometna policija je članica Roadpola, tek toliko da znate…