Cijene nafte opet rastu: Čeka li Europu i nestašica dizelskog goriva?

Dugoročno će biti veliki izazov činjenica da čak 50 posto uvoza dizelskog goriva u Europu ide iz ruskih rafinerija

Prošli tjedan cijene nafte pale su ispod 100 dolara, a danas su dva najvažnija indeksa, WTI i Brent, porasla na 114 i 121 dolar. To u prijevodu znači da ćemo u sljedeći utorak vjerojatno plaćati skuplje gorivo i na benzinskim stanicama u Hrvatskoj.

Što je razlog za porast? Prije svega neizvjesnost oko stava europskih država hoće li dalje nastaviti kupovati rusku naftu. Sankcije nisu uvedene, ali visoka razina cijena je ostala. Tu je i problem s velikim naftovodom iz Kazahstana, odnosno ruskom lukom Novorossiisk, koja je stradala u nedavnoj oluji na Crnom moru i trenutno je neupotrebljiva, što smanjuje količinu nafte u prodaji. Kazahstanska nafta se isporučuje u svijet iz ruske luke.

Dugoročno će biti veliki izazov činjenica da čak 50 posto uvoza dizelskog goriva u Europu ide iz ruskih rafinerija i mnogi analitičari upravo to vide kao najveću opasnost. Ruski dizel čini 15 posto europske potrošnje.

U izjavi Financial Timesu Amrita Sen, glavna naftna analitičarka u Energy Aspects, rekla je Europa uvozi blizu milijun barela dnevno ruskog dizela i tu se krije velika strateška ranjivost.