Posljedice rata u Ukrajini: Ubrzava se proizvodnja Javelina i Stingera!

Ukrajina želi 500 protutenkovskih projektila Javelin i 500 protuzračnih projektila Stinger dnevno

Nesretni rat u Ukrajini rezultira tisućama poginulih i ranjenih, srušenim kućama i infrastrukturom. Njegove posljedice će se osjetiti i na globalnoj ekonomiji te proizvodnji i isporuci hrane. No on rezultira i povećanom potražnjom za onime što čini jedan rat, a to su ubojita sredstva. Američko Ministarstvo obrane planira ubrzati proizvodnju protuzračnih projektila Stinger i protutenkovskih projektila Javelin kako bi moglo napuniti svoje iscrpljene zalihe, piše CNN. I dalje će se ovi sustavi slati s vojnih skladišta ukrajinskim snagama koje se bore protiv ruske invazije, a to rezultira pražnjenjem američkih vojnih zaliha.

Ukrajina želi 500 protutenkovskih projektila Javelin i 500 protuzračnih projektila Stinger dnevno. CNN je pregledao dokument u kojem se detaljno navode raketni sustavi koje zahtijeva Ukrajina. Do 7. ožujka, manje od dva tjedna nakon ruske invazije na Ukrajinu, SAD i druge članice NATO-a poslale su u Ukrajinu oko 17.000 protutenkovskih projektila i 2000 protuzračnih projektila. Od tada se taj broj zasigurno povećao, ali ažuriranje nije javno objavljeno. Bijela kuća je 16. ožujka objavila paket pomoći vrijedan 800 milijuna dolara koji je uključivao i 800 dodatnih protuzračnih sustava Stinger i 2000 protuoklopnih raketnih sustava Javelin. Proizvodna Stingera bila je zatvorena, ali je ponovno pokrenuta kako bi se ispunila inozemna prodajna narudžba. Sada se razmatra nekoliko opcija za povećanje proizvodnih kapaciteta i smanjenje rokova proizvodnje uz konzultacije s glavnim proizvođačem Raytheonom. Opcije uključuju dodavanje radnika na proizvodne linije, proizvodnju novih komponenti za zamjenu zastarjelih dijelova te kupnju dodatnih alata i opreme za proizvodnu liniju.

Trenutno je potrebno oko 18 do 24 mjeseci za proizvodnju serije projektila Stinger, ovisno o veličini serije. Raytheonu je u tijeku proizvodnja s inozemnim (izvoznim) isporukama Stingera u vrijednosti od 320 milijuna dolara, a za povećanje proizvodnje bit će potrebni novi zahvati na proizvodnoj traci. Protuoklopni sustav Javelin je u punoj proizvodnji Međutim, Pentagon pokušava povećati proizvodnju. Lockheed Martin, proizvođač Javelina, ima kapacitet da zadovolji povećanu potražnju u doglednoj budućnosti, rekla je glasnogovornica tvrtke u priopćenju. Protutenkovski sustavi Javelin mogu se proizvoditi po stopi većoj od 6000 godišnje od 2022., prema proračunskim dokumentima američkog Ministarstva obrane. Proizvode se u joint ventureu Raytheona/Lockheed Martina u Orlandu i Tucsonu u Arizoni. Protuzračne rakete Stinger proizvodi Raytheon u Tucsonu.