Nema kupaca za naftu: Napunjeni ruski tankeri kruže ocenanima i čekaju poziv!

Prihodi od sirovina su od goleme važnosti za budžet Rusije jer se polovica državnog prihoda ostvaruje njihovim izvozom

Više od 20 golemih ruskih tankera trenutno nasumično krstare svjetskim oceanima. Ne mogu se riješiti svog tereta, a najbolji primjer je Bejing Spirit koji se morao polukružno zaokretnuti usred Atlantika jer je kupac iz Philadelphije u posljednji trenutak odustao od kupnje.

Divovski naftni teretnjak napustio je Murmank ranije ovog mjeseca natovaren s milijun barela ruske nafte. No nakon više od pola prijeđene udaljenosti morao je promijeniti kurs, prenosi New York Times. Kupac iz SAD-a je odustao i nije htio kupiti naftu koja je vrijedila oko 80 milijuna dolara. Pretpostavlja se da je još 20 ruskih tankera suočeno s istim problemom. Beijing Spirit je konačno pristao u luci na Siciliji, ali zasad nitko nije kupio naftu koju nosi.

Uz SAD, sankcije su uvele ili najavile Kanada, Velika Britanija i Australija. U EU se raspravlja o naftnom embargu. Na 20 ruskih tankera navodno je utovareno ukupno 8,5 milijuna barela ruske nafte. Prihodi od sirovina su od goleme važnosti za budžet Rusije jer se polovica državnog prihoda ostvaruje njihovim izvozom. Ruske tvrtke sada bi mogle pokušati prikriti porijeklo svoje nafte miješajući je s drugom naftom na kopnu. Ili tražiti kupce u zemljama koje su još uvijek spremne kupovati rusku naftu.

Indija je, s druge strane, čak i povećala uvoz ruske nafte jer je ona jeftinija od druge nafte na svjetskom tržištu.