Bosch prestaje s radom u Rusiji: Istražuje se jesu li njegovi dijelovi ugrađivani na vojnu opremu!

Bosch je tijekom 2021. u Rusiji prodao robu u vrijednosti od 1.32 milijarde dolara

Proizvođač automobila Bosch prestat će s radom u Rusiji zbog zabrinutosti da su njegovi dijelovi korišteni u vojne svrhe u invaziji na Ukrajinu koja je u tijeku. Bosch je objavio da je zaustavio isporuke kamionskih komponenti kupcima diljem Rusije dok istražuje kako se ti dijelovi raspoređuju. Auto News Europe izvještava da je dobavljač počeo istraživati ​​kako se njegovi dijelovi koriste u ratu nakon što je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao da je zemlja otkrila da se Boschovi dijelovi koriste u ruskim vojnim vozilima.

Bosch je rekao da niti jedan od njegovih dijelova nije isporučen izravno proizvođaču ruskih vojnih vozila, ali navodi se da optužbe ukrajinskog ministra vanjskih poslova shvaćaju vrlo ozbiljno i odmah je pokrenuta intenzivna istraga.

Tvrtka trenutno zapošljava otprilike 3500 ljudi u Rusiji na tri odvojene lokacije i očekuje obustavljanje cjelokupne proizvodnje u svojim  tvornicama. Bosch je tijekom 2021. u Rusiji prodao robu u vrijednosti od 1.32 milijarde dolara.

Ova odluka također dolazi nakon što je njemačko Ministarstvo gospodarstva pokrenulo istragu o tome je li Bosch prekršio zabranu izvoza robe koja se može koristiti u civilne i vojne svrhe. Otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine, sankcije Europske unije ograničile su izvoz robe s dvojnom namjenom.