Posljedice energetske krize: Gradi se sedam novih nuklearnih elektrana u Velikoj Britaniji?!

Nuklearke se vraćaju ne veliku scenu nakon razdoblja u kojima njihove akcije nisu najbolje stajale

Velika Britanija bi mogla radikalno povećati svoje nuklearne kapacitete do 2050. godine – s gradnjom novih elektrana. U funkciji  bi moglo biti šest ili sedam novih lokacija, a sve stare elektrane osim jednog pogona trebale bi biti zatvorene do 2030. Nove nuklearke bile bi daleko većih kapaciteta nego ove koje trenutno rade.

Sunday Telegraph izvijestio je da se Boris Johnson sprema objaviti planove za proširenje nuklearki u ovom desetljeću te da to vjerojatno znači izgradnju dvije nuklearne elektrane do 2030. godine. Očekuje se da će Vladina strategija energetske sigurnosti biti predstavljena u četvrtak, a kao što pretpostavljate, na odluku britanskih vlasti veliki utjecaj imaju ukrajinska kriza i problemi s energentima.

Nuklearke se vraćaju ne veliku scenu nakon godina u kojima njihove akcije nisu najbolje stajale. Europska zelena tranzicija ih je stavila u stranu, krenula su njihova zatvaranja, a problemi s ruskim plinom su ih vratili u igru. Ako Europa planira smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i voziti električne automobile, nuklearne elektrane jedine mogu osigurati dovoljnu isporuku električne energije – sa svim svojim rizicima. Barem zasad!