Ekološki i čvrsto: Continental je upravo predstavio gume u kojoj su jedan sastojak prerađene plastične boce!

Osim što su ekološki prihvatljive, ove gume navodno donose i druge prednosti

Njemačka tvrtka Continental predstavila je u jesenskim mjesecima novi koncept guma pod nazivom Conti GreenConcept. Izrađen je od više od 50 posto obnovljivih ili recikliranih materijala, uključujući poliester iz recikliranih plastičnih boca. Sada su takve gume puštene u prodaju. Guma GreenConcept se sastojala od 17 posto recikliranih materijala kao što su reciklirani čelik, obnovljena čađa i reciklirana poliesterska mreža dobivena iz PET plastičnih boca.

PET boce se prerađuju u poliester visokih performansi – nakon što se sortiraju, uklanjaju im se čepovi, mehanički se čiste i usitnjavaju. Set standardnih guma za putnička vozila koristi oko 40 recikliranih PET boca.

Continental kaže da će prvo koristiti ovaj materijal u svojoj AllSeasonContact gumi, PremiumContact 6 i EcoContact 6 ljetnim gumama, u pet veličina za svaku. Sve gume proizvedene tehnologijom ContiRe.Tex proizvodit će se u Continentalovoj tvornici u Lousadu u Portugalu, a na bočnoj strani imat će logo Sadrži reciklirani materijal.

Osim što su ekološki prihvatljive, ove gume donose i druge prednosti. Kako je objasnio Continental, tekstilne užadi u poliesterskoj pređi iz PET boca apsorbiraju sile unutarnjeg tlaka gume i ostaju dimenzijski stabilne čak i pri visokim opterećenjima i temperaturama.