Zasad je doista nevidljiv: Gdje je nestao ruski stealth lovac Su-57?!

Razvoj višenamjenskog lovca Su-57 je u više navrata usporavan zbog nedostatka sredstava i tehničkih problema

Rusi su imali velike planove sa stealth lovcem Suhoj Su-57, ali zasad ih je nemoguće vidjeti. Nema ih na nebu Ukrajine, ali niti u inventaru ruske vojske. Zna li se išta o lovcima koji su se trebali boriti za dominaciju na nebu s američkim F-22 Raptorom? Prototip lovca pete generacije poletio je još 2010. godine, ali nije sve išlo glatko.

Razvoj Su-57 je u više navrata usporavan zbog nedostatka sredstava i tehničkih problema. Rusija nikada prije nije napravila stealth lovac, a novi motori Izdeliye 30 bili su spremni tek sedam godina nakon prvog leta. Na papiru je Su-57 iznimno sposban lovac, odličnih manevarskih sposobnosti, maksimalne brzine 2600 km/h te, naravno, niskog odraza na radaru. U svojim unutarnjim spremnicima može nositi razne tipove oružja, a najimpresivnija je nova raket zrak-zrak (RVV-BD) dometa 600 km.

U međuvremenu je broj zrakoplova koji je Rusija planirala nabaviti naglo pao, s nekoliko stotina na samo 76. Flight International navodi da je samo jedan Su-57 u službi ruskih zračnih snaga. Sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu vjerojatno će smanjiti gospodarske kapacitete države, a to će biti dodatani izazov u razvoju i isporukama stealth lovca. Manje novca u obrambenom proračunu znači i rezanje određenih stavki. Hoće li i Su-57 biti jedna od žrtava? Višenamjenski lovac možda nikada neće ući u ozbiljniju uporabu.