Cijene nafte u padu: Za najnoviji trend odgovor leži u Kini!

Cijena barela američke nafte pala je danas na oko 94 dolara

Cijene nafte jutros su dodatno pale i sada su gotovo dosegle razinu prije ruske invazije na Ukrajinu. To je uglavnom zato što broj zaraženih koronavirusom u Kini nastavlja rasti, a najmnogoljudnija država na svijetu ima naviku odmah zatvarati gradove i suspendirati sve aktivnosti. Kina je najveći uvoznik nafte na svijetu. Trenutno je najveći izvor zaraze  Šangaj. Jučer je tamo zabilježeno više od 26.000 novih zaraženih koronom unatoč strogim mjerama izolacije. Zatvaranje je već izazvalo poremećaje u gradskoj luci.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, cijene nafte su naglo porasle, baš kao i cijene goriva, što je potaknulo inflaciju. Krajem prošlog tjedna države članice Međunarodne energetske agencije (IEA) najavile su da će u idućih šest mjeseci na tržište pustiti rekordne količine strateških rezervi nafte. Ukupno se radi o 240 milijuna barela. Sjedinjene Američke Države i druge zemlje članice poput Japana, Njemačke i Nizozemske na ovaj način žele smanjiti cijene nafte.

Cijena barela američke nafte pala je danas na oko 94 dolara. Najviša cijena postignuta 23. veljače, dan prije ruske invazije na Ukrajinu, iznosila je 93,90 dolara. Brent nafta, referentna vrijednost za naftu s Bliskog istoka, Europe i Afrike, pojeftinila je na 98.69 dolara.

Ne treba smetnuti ni činjenicu da s velikim popustima (niža cijena do 30 dolara po barelu) Indija kupuje velike količine ruske nafte, koja je također na tržištu.