Najskuplji nosač zrakoplova spreman je za korištenje: U njegov razvoj i izgradnju SAD je uložio milijarde…

Gerald R. Ford je prvi od nosača aviona u novoj klasi Ford, koji će na kraju zamijeniti nosače klase Nimitz

Amerika napokon dobiva novo moćno oruđe u održavanju vojne dominacije. Nakon 14 godina razvoja i kašnjenja, najskuplji nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford konačno je spreman za korištenje. Nosač zrakoplova ukupno je koštao 13,3 milijarde dolara.

Plan je bio poslati nosač aviona u akciju 2017. godine, osam godina nakon početka izgradnje 2009., što je više od uobičajenog roka izgradnje nosača zrakoplova od pet godina. No poteškoće u procesu razvoja i niz kašnjenja zbog problema s pouzdanošću novih tehnologija prouzročile su novo petogodišnje kašnjenje. Obično konstruiranje nosača aviona traje pet godina, a u ovom slučaju otegnulo se na 13 godina.

Gerald R. Ford je prvi od nosača aviona u novoj klasi Ford, koji će na kraju zamijeniti nosače klase Nimitz, integrirat će i nove tehnologije. Nosač zrakoplova dizajniran je s novim Dual-band radarskim sustavom, novim katapultima za lansiranje zrakoplova na elektromagnetski pogon i dizalima za oružje.

Veliki dio nove opreme imao je ozbiljne tehničke probleme, uključujući pogonski sustav, elektromagnetske katapulte za lansiranje zrakoplova i napredna dizala oružja (AWE) koja služe za naoružavanje zrakoplova. Trebalo je pet godina da se postupno riješe svi problemi.

USS Ford će nositi više od 70 letjelica, uključujući 40 do 50 F/A-18E/F Super Horneta i nevidljivih F-35, pet elektroničkih jurišnih zrakoplova EA-18G Growler, 19 MH-60 Seahawk helikoptera, četiri E-2D Hawkeye zrakoplova za rano upozoravanje i dva teretna transportna zrakoplova MV-22B Osprey.

Proračun od 13,3 milijarde dolara ne uključuje troškove sustave zaštite broda… Ako vam se fotografija koja ilustrira vijest o nosaču čini čudnom, snimljena je tijekom stres-testiranja Forda. Tijekom testova nosač mora izdržati niz eksplozija…