Britanci mijenjaju prometni znak: Tvrde da ga je vrijeme pregazilo!

U Velikoj Britaniji čak spominju i dvije nesreće koje su se dogodile zbog toga što vozači nisu prepoznali znak

Nova vremena donose nove običaje pa ako vam vlastito dijete ponekad izgled poput zombija koji crpi snagu i nadahnuće iz mobitela, a pritom je neosjetljivo na podražaje iz okoline – to je cijena napretka. Nove generacije nerijetko imaju običaj preskakati povjesne činjenice, a one koji na njima inzistiraju proglašavati dinosaurima (s njima su upoznati).

Britanci vole svoju parnu lokomotivu u prometnom znaku, trokutu upozorenja, koji vozača obavještava da se približavaju pružnom prijelazu na cesti bez branika ili polubranika. Podsjeća ih na industrijsku revoluciju i pionirsku ulogu u razvoju željeznice. No taj je sentiment vezan uz starije građane, a mladi vozači navodno su zbunjeni jer, čini se, ne znaju što reprezentira čudno prijevozno sredstvo iz kojega se dimi. U Velikoj Britaniji čak spominju i dvije nesreće koje su se dogodile zbog toga što vozači nisu prepoznali znak te posebno isitču veliki broj mladih vozača koji rade u dostavnim službama.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da su neki ispitanici znak povezivali s parnim vlakom, vjerojatno turističkom atrakcijom, dok su drugi pretpostavljali da će vlak voziti sporo.

Zbog toga parnu lokomotivu mijenja jureći moderni vlak.

Sad su se, pak, javile neke udruge i stručnjaci koji kažu da je parna lokomotiva nastala u skladu s Bečkom konvencijom te da je riječ o univerzalnom znaku koji prepoznaju svi vozači, domaći i inozemni, i da je novi znak greška jer nije pretjerano jasan. Čini se da je generacijski jaz prevelik i kad su u pitanju promentni znakovi.