Vozači se sami procjenjuju: U kojim automobilima najčešće prelaze dopuštenu brzinu?!

Vozači BMW-a misle da su među najboljima, odnosno da najviše poštuju ograničenja brzine

Kako se sami procjenjujemo, jesmo li ponekad prebrzi na cesti i koje su to marke automobila u kojima najviše jurimo? Obično bismo u vrhu očekivali vozače BMW-a ili drugih sportsko-luskuznih marki, koji pod rukama i nogama imaju moćne strojeve, ali istina je drukčija. 

Tko vozi najbrže, često kršeći ograničenja? Allianz Direct Auto Report 2022 bavio se tom temom. U reprezentativnoj anketi provedenoj u Njemačkoj na 1000 vozača pitalo ih se, između ostalog, pridržavaju li se ograničenja brzine.

U naseljenim područjima – barem prema njihovom vlastitom mišljenju – prebrzo voze uglavnom vozači Forda. Čak 54 posto njih navodi da prekoračuje dopuštenu brzinu. Slijede vozači VW-a (52 posto) i Škode (46 posto). Slično je u vožnji na otvorenoj cesti. U tom segmentu svoje grijehe najviše priznaju vozači Škode (64 posto), potom vlasnici Forda (60 posto) i VW-a (55 posto).

Vozači BMW-a misle da su među najboljima, odnosno da najviše poštuju ograničenja brzine – u gradu 36 posto vozi prebrzo, izvan grada 46 posto. gledajući ukupno sve marke vozila, svak druga osoba kaže da se ne pridržava ograničenja brzine (urbano: 46 posto, izvan grada: 53 posto).