Zanimljivo pitanje: Treba li prati podvozje automobila?

Pranje podvozja može biti korisno nakon zime kako biste uklonili ostatke soli s ceste koji uzrokuju koroziju

 

Kao jedan od vitalnih dijelova automobila, podvozje je iznimno izloženo svim mogućim utjecajima. Osim konstantnih opterećenja u vožnji, tu su sol, blato, prašina, kamenčići… Treba li prati podvozje? Na to pitanje odgovorila je njemačka stručna organizacija KÜS.

– Kada je u pitanju pranje automobila, opće je pravilo manje je više. Ipak, ptičji izmet, ostatke insekata, smolu s drveća i drugu tvrdokornu prljavštinu uvijek trebate ukloniti što je prije moguće kako ne bi oštetili lak vozila, dok svakodnevnu prljavštinu često ispire i sama kiša.

Općenito, čišćenje podvozja također možete prepustiti kiši. Vožnja po mokrim cestama također uklanja prljavštinu i blato s podvozja. Tada si obično možete uštedjeti na dodatnom strojnom pranju podvozja u auto praonici. U najgorem slučaju, pranje podvozja može donijeti više štete nego koristi. Budući da se voda obično raspršuje pod tlakom, može dospjeti u elektroniku ili druge osjetljive dijelove vozila.

Pranje podvozja može biti korisno nakon zime kako biste uklonili ostatke soli s ceste koji uzrokuju koroziju. Noviji automobili već su tvornički dobro zaštićeni od hrđe, ali starija vozila osjetljivija su na hrđu i mogla bi imati koristi od toga. U tom slučaju pomaže i zaštita voskom.